Izložbe

Espen Rasmussen

ESPEN RASMUSSEN – NAJAVA IZLOŽBE
Autor teksta: Tijana Duka, istoričar umetnosti

Svetski priznati norveški fotograf i dobitnik preko 50 prestižnih nagrada Espen Rasmussen izložbom People in need 17. novembra u 19h u UK Parobrod svečano otvara ovogodišnji Vizualizator. Rasmussenov rad u profesionalnoj fotografiji uveliko je prepoznat na internacionalnom nivou, što mu daje epitet jednog od najprominentnijih profesionalnih fotografa današnjice. Na 10. Vizualizatoru i domaća publika ima priliku da se upozna sa dometima Rasmussenovog dela.

Urednik fotografije u jednom od vodećih norveških magazina Verdens Gang (VG) i član čuvene fotografske agencije VII, Rasmussen u svojim fotografijama ogoljava surove aspekte savremene društvene realnosti i ukazuje na goruće političke, socijalne i ekološke probleme sa kojima se suočava savremena civilizacija. Snažne ljudske priče ispričane podjednako snažnim fotografskim jezikom donele su autoru brojne nagrade i priznanja – nekoliko nagrada World Press Photo, prvu nagradu Sony World Photography, nekoliko nagrada Picture of the Year International i preko 40 nagrada Norvegian Picture of the Year. Rasmusen dugi niz godina radi na nekoliko dugoročnih projekata (TRANSIT, Hard.Land, White Rage) koji ga vode do Kolumbije, Jermenije, Avganistana i drugih delova sveta.

Izložbom fotografija na ovogodišnjem Vizualizatoru autor dokumentuje posledice društvenih kriza, ekoloških problema, prirodnih katastrofa i političkih previranja.

Rasmussen od 17h u UK Parobrod vodi radionicu u kojoj su pozvani da učestvuju domaći profesionalni fotografi kako bi u saradnji sa međunarodno priznatim autorom nadogradili svoja znanja.

https://www.espenrasmussen.com/

Ema Bednarz

IZLOŽBA – EMA BEDNARZ
Autor teksta: Tijana Duka, istoričar umetnosti

Izložbom Sedi sa svime na ovogodišnjem festivalu predstaviće se priznata srpska autorka Ema Bednarž, čiji radovi potvrđuju visoke domete koje ostvaruje domaća profesionalna fotografija.

Autorka se bavi pitanjem ljudskih odnosa u eri društvenih medija kao dominantnih načina socijalne interakcije. Kroz medijum fotografije, Bednarž u datom društvenom kontekstu istražuje učenje japanskog filozofa Šunrua Suzukija. Baveći se problemom razumevanja sveta, Suzuki je svoj pristup zasnovao na ideji poistovećovanja čoveka sa njegovim okruženjem. Sledeći Suzukijeva uputstva, autorka izložbom Sedi sa svime poziva na dublje sagledavanje sveta i ljudi oko nas, kroz otvorenost i prihvatanje.

 

Boro Rudić

IZLOŽBA – BORO RUDIĆ
Autor teksta: Tijana Duka, istoričar umetnosti

Izložba Flickering u okviru desetog izdanja Vizualizatora predstavlja rad Bore Rudića, nagrađivanog makedonskog i u svetu afirmisanog profesionalnog fotografa.

Prikazanim radovima autor postavlja pitanje granica percepcija i uloge estetike u njihovom (re)definisanju. Rudić u medijumu fotografije istražuje prostor koji leži izvan komforom određenog vizuelnog poimanja i u svoju zapitanost uključuje i samog posmatrača.

Boro Rudić se kao autor ostvario na poljima umetničke i propagandne fotografije, kao i foto dizajna. Jedan je od nekolicine fotografa koji su imali priliku da izlažu u likovnom salonu Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Nosilac je zvanja Majstora fotografije, najvišeg fotografskog zvanja koje dodeljuje Foto Savez Makedonije. Tokom višedecenijskog rada primio je preko 60 nagrada, među kojima Gold Media Lions u Kanu 2009. i srebrnu statuetu na Euro Effie Awards 2014. u Briselu.

Lorenzo Castore

IZLOŽBA – LORENZO CASTORE
Autor teksta: Tijana Duka, istoričar umetnosti

Izložba Lorenza Castorea na 10. Vizualizatoru upoznaje domaću publiku sa fotografijom nagrađivanog italijanskog i međunarodno prepoznatog autora. Izbor radova koji će biti predstavljen na ovogodišnjem festivalu približava višedecenijski opus Castorea kao profesionalnog fotografa i vizuelnog umetnika.

Izložene fotografije prenose specifičnost Castoreovog pristupa, koji temi prilazi ne samo iz ugla posmatrača, već i kao učesnik priče. Njegove radove karakteriše snažan vizuelni izraz grubih, nerafiniranih tonova koji Castore, ne bez određenog poetskog senzibiliteta, ostvaruje u crno-beloj fotografskoj tehnici.

Lorenzo Castore jedan je od najcenjenijih profesionalnih fotografa današnjice čiji dometi uveliko osvajaju internacionalnu scenu. Fotografijom počinje da se bavi u Americi, beležeći život njujorških ulica. Njegov rad se, dalje, preko rodne Italije nastavlja ka drugim delovima sveta. Castoreove fotografije, između ostalog, nastaju u Francuskoj, Poljskoj, Indiji, Meksiku i Kubi. Na Kosovu i Albaniji 1999. godine svojim fotografijama beleži sudbinu srpskog naroda.

Castore je dobitnik brojnih nagrada, među kojima Dintorni dello Sguardo, Mario Giacomelli, Leica European Publishers’ Award. Učestvuje u različitim projektima u kojima, pored fotografije, istražuje i druge vizuelne medije. Izlaže širom sveta i svoj dosadašnji rad objavio je kroz nekoliko monografija.

http://www.lorenzocastore.com/

Nestalo Telo

NESTALO TELO/MISSING BODY


Izložbom pod nazivom Nestalo telo/Missing body na ovogodišnjem festivalu predstaviće se mladi domaći fotografi.

Ljudsko telo kao neprolazna umetnička inspiracija, glavni je motiv radova u kojima autori kroz fotografiju izražavaju fascinaciju telom u kontekstima njegovog odsustva, odnosno drugačijih vidova vizuelne percepcije.

 

AKT Fotografija

IZLOŽBA AKT FOTOGRAFIJA

Izložba Akt fotografija upoznaje publiku sa radom domaćih fotografa okupljenih oko grupe „Salon des Refusé – Salon odbijenih“.

Vanvremenski motiv koji svoju interpretaciju pronalazi u svim medijima vizuelne umetnosti od njene najranije istorije do danas, akt kao estetizovana predstava nagog ljudskog tela prisutna je i u fotografiji. Poimanje ljudske nagosti i načina njenog vizuelnog prikazivanja uslovljeno je društvenim i kulturnim činiocima koji su kroz istoriju umetnike neretko stavljali pred izazov.

Autori u prikazanim radovima istražuju problem akta u savremenoj umetničkoj fotografiji koja u kontekstu razjedinjenih društvenih vrednosti nastoji da opravda svoje mesto.

Scroll to Top