Festival Vizualizator 2022

NAJAVE

Otvaranje festivala

VIZUALIZATOR 2022 – NAJAVA FESTIVALA

Autor teksta: Tijana Duka, istoričar umetnosti

Festival fotografije Vizualizator desetu godinu zaredom domaćoj publici predstavlja najistaknutija imena profesionalne fotografske scene. Nagrađivani i u svetu priznati autori iz nekoliko zemalja na 10. Vizualizatoru približiće teme i pitanja kojima se bavi profesionalna fotografija danas.

U organizaciji Centra za razvoj fotografije, ovogodišnji Vizualizator održava se na više lokacija u Beogradu, među kojima, UK Parobrod, Galerija Nikola Radošević, Kuća Đure Jakšića i Galerija Progres. U periodu od 17. novembra do 10. decembra publika će imati priliku da kroz izložbe, radionice i druge aktivnosti bliže upozna tokove i ostvarenja savremene fotografije.

Vizualizator 2022 svečano će otvoriti izložba eminentnog norveškog fotografa Espena Rasmussena, svetski priznatog autora i dobitnika preko 50 prestižnih nagrada. Otvaranje festivala najavljeno je za 17. novembar u 19. h u prostorijama UK Parobrod.

Izložba pod nazivom People in need publici će predstaviti teme kojima se Rasmusen kao autor bavi dugi niz godina. Njegov rad direktno proizilazi iz savremenog društvenog konteksta i kroz fotografiju dokumentuje probleme današnjice.

Svečanom otvaranju prethodi radionica koju će Rasmussen voditi za domaće profesionalne fotografe koji na ovaj način ostvaruju mogućnost saradnje sa jednim od najcenjenijih profesionalnih fotografa internacionalne fotografske scene.

Među autorima iz Srbije i inostranstva, na 10. Vizualizatoru publici će se predstaviti Ema Bednarž (Srbija), Boro Rudić (Severna Makedonija) i Lorenzo Castore (Italija).

Učesnici ovogodišnjeg festivala su i mladi fotografi koji imaju priliku da na ovaj način predstave svoj rad i ostvare saradnju sa svetski priznatim profesionalcima u oblasti fotografije.

Festival, kao i do sada, poseban segment programa posvećuje nacionalnom konkursu Press Photo Srbija koji godinama unazad prepoznaje i nagrađuje najuspešnije radove u oblasti medijske fotografije.

Vizualizator 2022 deluje sa ciljem edukacije i umrežavanja profesionalaca, kritičara i publike. Raznovrsnim programom, festival pruža mogućnost i poziva sve poznavaoce i ljubitelje fotografije i umetnosti da se uključe, unaprede znanja i razmene iskustva sa istaknutim profesionalnim fotografima čiji je rad prepoznat na internacionalnom nivou.

Najava za medije

VIZUALIZATOR 2022 – NAJAVA ZA MEDIJE

Deseti Festival fotografije Vizualizator otvara Espen Rasmussen, autor čije se ime nalazi u vrhu savremene profesionalne fotografije. Internacionalno priznati norveški fotograf predstaviće se našoj publici izložbom People in need koja donosi najuspešnija ostvarenja autora. Rasmussen je nosilac najvećih svetskih priznanja u oblasti fotografije. Među brojnim drugim, tu je više nagrada World Press Photo i prva nagrada Sony Picture of the Year International.

Svečano otvaranje je 17. novembra u 19h u UK Parobrod. Otvaranju prethodi radioca koju će Rasmussen, sa početkom u 17h, održati za profesionalne fotografe.

Najznačajniji događaj u oblasti fotografije na našem prostoru, festival se održava od 2013. godine i okuplja najveća imena domaće i internacionalne fotografske scene.

Vizualizator u svom desetom izdanju ugostiće autore iz više zemalja. Pored velikana profesionalne fotografije predstaviće se i mladi domaći fotografi, kao i najuspešniji učesnici nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju u medijima Press Photo Srbija.

Festival Vizualizator poziva zainteresovanu publiku da sazna više o fotografiji kroz izložbe, radionice, tribine i druge aktivnosti koje se u periodu od 17. novembra do 10. decembra održavaju na nekoliko lokacija u Beogradu.

Press Photo Srbija 2022

PRESS PHOTO SRBIJA 2022

Press Photo Srbija je nacionalni konkurs za najbolje fotografije u domaćim medijima koji se, kao najstariji konkurs ovog tipa na Balkanu, raspisuje još od 1999. godine. Više od dve decenije Press Photo Srbija prepoznaje i nagrađuje vrhunska ostvarenja u domenu medijske fotografije.

Žiri ovogodišnjeg konkursa odabrao je najbolje radove i glavnu nagradu dodelio Marku Đurici za reportažu Ukrajina.

Odabrani radovi biće predstavljeni izložbom koja se održava u okviru desetog izdanja Festivala fotografije Vizualizator. Otvaranje izložbe sa svečanim uručenjem nagrada najuspešnijim učesnicima je 26. novembra od 19h u prostorijama galerije Progres.

Na izložbi Press Photo Srbija 2022 publici će biti predstavljena 143 rada, među kojima reportaže Začarani krug Sanje Knežević (nagrada u katerogiji Život reportaža), U srcu vatre Uroša Arsića (nagrada u kategoriji Blic reportaža) i Erupcija vulkana Mine Delić (nagrada u kategoriji Okolina reportaža) i fotografije Natalia i Ksenia Vladimira Živojinovića (nagrada u kategoriji Portret), Let preko duge Andreja Isakovića (nagrada u kategoriji Sport) i Skok Dragana Karadarevića (pohvala žirija u kategoriji Sport).

Članovi žirija ovogodišnjeg konkursa Press photo Srbija su Predrag Uzelac, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Igor Ril, istoričar umetnosti, Espen Rasmussen, urednik norveškog magazina VG, Nuno Ricou Salgado, direktor evropske platforme festivala, Oliver Bunić, fotograf, Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

SPONZORI
Scroll to Top