Izložbe

Closer to Heaven, Sara Naomi Lewkowicz

Datum: 21. 11. 2019.

Closer to Heaven, Sara Naomi Lewkowicz

UK “Parobrod”

 Opis: Američka fotografkinja Sara Naomi Lewkowicz dobitnica je dve World Press Photo Awards u 2014. i 2016 godini, kao i Sony World Organization L’Iris D’Or 2014 i članica je žirija World Press Photo. Za članak u magazinu Time „Fotograf kao svedok:portret porodičnog nasilja“ dobila prestižnu  nagradu Ville de Perpignan Remi Ochlik. Magistrirala je na Univerzitetu u Ohaju na smeru vizuelnih komunikacija. 2013. godine je nagrađena sa Alexia Foundation Student Grant što ju je poslalo u London. Druge nagrade i priznanja uključuju World Report Award i Pictures of the Year International. Njeni radovi su objavljivani u magazinima poput Time, Der Spiegel, Stern, New York Magazine i brojnim drugim. Značajni projekti na kojima je radila su Closer to Heaven, Almost twins, Maggie kao i zanimljivi portreti  običnih ljudi u njihovoj svakodnevici

Sa problematikom zavisnosti i upotrebom teških droga publika se upoznaje kroz priču i razvojni put devojke Aleks. Mučni  prizori heroinskog vrtloga,rada u striptiz baru,traganja za prenoćištem i sukoba sa zakonom osnova je petogodišnjeg projekta pod nazivom Closer to Heaven (Bliže nebu). Kada je već izvesno da nema povratka iz dubokog ambisa kreće proces rehabilitacije.  Dolazi do ponovnog uključivanja u društveni život. Iz mračnih podruma i zadimljenih barova penjemo se u svetle sale centara za podršku bivšim zavisnicima. Realistične i brutalno iskrene fotografije pozivaju na empatiju i promišljanje o istrajnosti i želji za novim početkom.

The Boot, Fabio Sgroi

Datum: 22. 11.2019.

The Boot.  Fabio Sgroi

Galerija “Progres”

Opis: Fabio Sgroi je sicilijanski fotograf koji se bavi dokumentarnom fotografijom izraženih likovnih kvaliteta. Kroz seriju crno-belih fotografija snažnog umetničkog potencijala, on oslikava i dočarava svakodnevni život u Italiji. Izložba se organizuje u čast obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Italije.

Milun Mrvić

Datum: 23.11.2019.

Ko je Milun Mrvić?    Vizualizator i Muzej grada Skoplja

Kuća Đure Jakšića

Opis: Fotograf Milun Mrvić će se publici Festivala predstaviti kroz fotografije raznovrsne tematike.

Kroz fotografije raznovrsne tematike, publici će se predstaviti autor Milun Mrvić. Ovaj fotograf prepoznatljivog stila zabeležio je mnoge istorijske događaje i ličnosti između dva svetska rata, pri čemu je prikazao i sceničan život i svakodnevicu balkanskih gradova. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom grada Skoplja i obuhvata radove nastale na potezu od Beograda do Skoplja.

EkOko, Vizualizator i Diskurziva

Datum: 24. 11. 2019.

EkOko, Vizualizator i Diskurziva

Muzej primenjene umetnosti

Opis: Izložba fotografija zaštićenih područja Srbije predstavlja rezultat konkursa koji su raspisali Vizualizator i Diskurziva, u saradnji sa WWF i National Geographic. Ministrstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije podržalo je konkurs, budući da on promoviše vrednosti zdrave i očuvane prirode. Izlaganje fotografija veličanstvenih predela i životinja koje naseljavaju zaštićena područja Srbije ima veliki značaj, kako za Srbiju, tako i u širem geografskom kontekstu.

Lične stvari, Fakultet dramskih umetnosti

Datum: 25. 11. 2019.

 Lične stvari, Fakultet dramskih umetnosti

Ostavinska galerija

Opis: „Lične stvari“ je izložba studenata odseka Kamera, Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radovi će biti predstavljeni kroz dve izložbene celine:

„KINO-FOTO SLIKA“ čini izbor radova nastalih sa zadatkom transponovanja medija fotografije u medij pokretne slike;

„120“ predstavlja izbor radova iz foto-dnevnika studenata treće godine odseka Kamera, FDU. (www.instagram.com/camera_chronicle)

LIČNE STVARI čine fotografski radovi:

  1. Dnevnik kamere
  2. Tri priče
  3. Samospoznaja

AUTORI: Aleksa Bartol, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić.

Good Old Gays, Paul Koeleman

Datum: 26. 11. 2019.

Good Old Gays, Paul Koeleman

Pride Info Centre

Opis: Holandski fotograf Paul Koeleman na jedinstveni način ističe značaj sigurnosti i intime odnosa, fotografišući LGBT parove u njihovim domovima. Paul želi da prenese njihova iskustva i snagu njihovog odnosa koja je odolevala brojnim agresivnim napadima, ali i koja je vremenom postajala sve jača.

Zemlja, Foto savez Srbije

Datum: 27. 11. 2019.

Zemlja, Foto savez Srbije

Božidarac

Opis: Nakon uspešno realizovane izložbe ,,VODA”, Foto Savez Srbije u saradnji sa Art Natura Art nastavlja podsticanje fotografa na umetničko izražavanje u oblasti prirode. Umetnici će ovog puta pokazati svoju domišljatost i kreativnost na temu ,,ZEMLJE”, kao jedne od strukturnih činioca prirode.

Perspectives: Photography Storytelling, Contemporary Balkan Art

Datum: 28. 11. 2019.

Perspectives: Photography Storytelling, Contemporary Balkan Art

 Kulturni centar Vlada Divljan

Opis: Radovi petnaest istaknutih ženskih fotografkinja svedoče o tome da slike mogu inspirisati društvene promene i preokrenuti toksične narative. Ove umetnice podstiču kritičko razmišljanje o gorućim lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima. Izložba govori o zbirci vrlo različitih priča, u rasponu od roda i feminizma do seksualnosti, od baka komunistkinja do seoskih života i marginalizovanih ljudi, kao što su izbeglice i LGBT. U pitanju su različiti pristupi fotografiji u rasponu od modne, pozorišne ili pejzažne fotografije do posleratnog foto-novinarstva.

Fotografije izlažu: Mia Novakova , Jelena Janković, Glorija Lizde ,Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Marija Janković, Roxana Pop, Sanja Knezević, Dijana Muminović, Senja Vild, Andjela Petrovski, Jelena Zigić, Katja Goljat, Lazara Marinković, Marcella Zanki.

Muscles and Bones, Agnes Prammer

Datum: 29. 11. 2019.

Muscles and Bones, Agnes Prammer

UK “Parobrod”

Opis: Agnes Prammer radi kao profesor fotografije u Austriji. Koristeći kolodionu tehniku fotografije, karakterističnu za drugu polovinu 19. veka, austrijska umetnica Agnes Prammer stvara neobičan spoj prošlosti i sadašnjosti. Starom tehnikom ona fotografiše ljude naviknute na savremeni način fotografisanja, i upravo ovim anahronizmom na jedinstveni način naglašava individualnost svake portretisane osobe.

The Itinerary, grupa autora

Datum: 30. 11. 2019.

The Itinerary, grupa autora

Muzej primenjene umetnosti

Opis: “The Itinerary-Tracing the Refugee Routes” je izložba nastala kao rezultat višegodišnjeg praćenja ruta izbeglica. Dela 11 fotografa beleže osećaj lutanja u potrazi za boljim uslovima života. Nepoznati gradovi, neobični pejzaži i uzburkana osećanja osvestiće posmatrača o drugačijoj perspektivi značaja sigurnosti, domovine, prijateljstva i porodice.

Fotografije izlažu sledeći autori: Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas, Orestis Seferoglou.

Press Photo Serbia 2019

Datum: 1. 12. 2019.

Press Photo Serbia 2019

UK Parobrod

Opis: Nacionalni konkurs za najbolju fotografiju u medijima u kojima učestvuju svi profesionalni fotografi koji rade u srpskim medijima. Fotografije prikazuju presek najvažnijih srpskih događaja nastalih tokom 2018. godine.

Scroll to Top