Fabio Sgroi

Izložba “Lo stivale” (“Čizma”) predstavljen je izbor radova fotografa po imenu Fabio Sgroi. Odabrane fotografije deo su projekta na kome pomenuti izlagač radi poslednjih nekoliko godina, a koji se odnosi na njegovu rodnu zemlju, Italiju. U pitanju je dugoročni projekat koji geografski obuhvata Apeninsko poluostrvo, od severa do juga, i koji još uvek nije završen. Ime izložbe odnosi se na oblik Italije, kao i na putovanja ovog fotografa, kroz koje uspeva da zabeleži različite aspekte italijanske kulture, izražene kroz pejzaže, gradove, ljude, svetkovine, more i mnoge druge. Fabio Sgroi zastupa stav da bi zemlju trebalo prepešačiti nadaleko i naširoko u vlastitim cipelama, skupljuajući plodove te zemlje, ali istovremeno u nju utkati i sopstvene utiske, sumnje i svoj karakter.

Fabio Sgroi zainteresovao se za fotografiju još 1985. godine, kada je svoj rad na tom polju započeo kroz fotografisanje svoje generacije, mladih pankera i ostalih bliskih andergroundu; Već naredne godine počinje da radi za eminentni list iz Palerma. Fabio je od samih početaka svoje delo posvetio Siciliji, fokusirano prateći razne godišnje događaje i verske ceremonije, što ga fascinira i danas. Putovao je i radio po Evropi i širom sveta. 

Od 2000. godine fokusira se na panoramski format, posvetivši se urbanom pejzažu i industrijskoj arheologiji.

Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Italiji i inostranstvu. Neka od mesta na kojima je izlagao su: Festival u Arlu, Galerija “Artget” i Etnografski muzej u Beogradu, Leica galerija u Solmsu, Foto Biennale u Moskvi, Biennale Photographikue Bonifacio, Centre Mediterraneeen de la Photographie Bastia (Korzika), Galerija Saba u Njujorku, Diaframma-Kodak u Milanu…

Učestvovao je i u nekim međunarodnim projektima i rezidencijama, sprovedenih na teritoriji Francuske, Nemačke i Češke Republike.

Publikovao je i sledeće knjige:

Palermo 1984–1986, Early works (Sold Out)

http://www.yardpress.it/palermo-1984-1986-early-works/

PAST-EUPHORIA. POST-EUROPA

https://crowdbooks.com/it/projects/past-euphoria-post-europa/

Scroll to Top