Agnes Prammer

Muscles and bones je serija fotografija, nastalih starom fotografskom tehnikom čija se upotreba vezuje za drugu polovinu 19. veka. Austrijska fotografkinja Agnes Prammer, stvorila je ovu kolekciju na obali Starog Dunava u Beču, gde je svakoga dana postavljala svoju neobičnu opremu i upravo zahvaljujući njoj privukla veliku pažnju posetilaca. Fotografisala je pojedinačne osobe, grupe prijatelja, porodice…Sama tehnika fotografisanja osim što uslovljava ponašanje fotografa, uslovljava i modele. Da bi fotografija bila jasna, model mora da odabere pozu i ne menja je do kraja postupka. 

Agnes je svoje modele pre svega tražila među mladima. Na taj način je napravila eksperiment sa ljudima koji su naviknuti na fotografiju ,,na klik.” Sada, oni su morali da budu mirni, strpljivi i staloženi. Njihovi pokreti i odabrane poze su ono što je Agnes najviše fasciniralo. U tom trenutku, njihovo telo se prilagođavalo uslovima prošlog vremena.

Zbog spoja tehnike i sadržaja fotografija, one odaju utisak nepripadnosti nijednom vremenu. No, njihova srž je ipak duboko ukorenjena u sadašnjosti.

Scroll to Top