Milun Mrvić

 Ko je ovaj tajanstveni čovek upečatljivih crta lica koji povezuje umetnost, Aleksandra I Karađorđevića i jednu još uvek nerazrešenu misteriju? Jedan zatvorski radnik i zaljubljenik u avione uzeo je foto aparat, zarobio deo prošlosti i o njemu ostavio bezvremen dokaz. Izložba „Ko je bio Milun Mrvić“ otvara se 23. novembra u kući Đure Jakšića. Ona svedoči o međuratnom periodu i oslikava tadašnji način života u Kraljivini Jugoslaviji.

Albumi Miluna Mrvića sadrže 1500 originalnih, tematski raznovrsnih fotografija. U Muzej grada Skoplja stigli su kao donacija porodice Bader. Njihova veza sa Mrvićem je zagonetna, ali kako su na mnogim fotografijama dokumentovani članovi do sada nepoznatih porodica, pretpostavlja se da su bili bliski prijatelji.

Milun Mrvić svojim objektivom šeta kroz spektar tema: od portreta porodice i prijatelja, preko pejzaža Kraljevine Jugoslavije, pa sve do aviona i političkih skupova. Jedinstvenim stilom on prikazuje predah između dva svetska rata. Beležnik je dragocenih radosnih trenutaka opuštanja sa porodicom i prijateljima – oni se za njegovu kameru smeju, poziraju ili opušteno igraju karte uz pivo i plete nebrojeno mnogo priča: o ocu, koji je bio šef Kazneno-popravnog zavoda i majci kao svojoj neprolaznoj inspiraciji, o koncertima, izletištima i druženjima na plažama u Beogradu i Skoplju. Kroz svoju zaostavštinu, Milun oživljava atmosferu jugoslovenskih priredbi, slavlja i obreda i otkriva svoju prenaglašenu strast prema ženskoj lepoti. Uz to, on ne propušta da zabeleži i važne događaje i ličnosti tog vremena –  kralja Aleksandra I Karađorđevića, posetu Milana Stojadinovića Skoplju i, možda najznačajnije, sahranu patrijarha Varnave u Beogradu.

  Stvaralaštvo Miluna Mrvića odskače od motiva tadašnje umetnosti. Oslobođen rutinskih i standardnih zanatskih obrazaca, Milun fotografiše slavne uspehe i živopisne trenutke, dokumentuje vreme u kojem živi i pojedince sa kojima deli svakodnevicu. Njegovi albumi izuzetno su dragoceni: oni pripovedaju o različitim sudbinama i spajaju se u kolaž koji prikazuje njega samog.

Scroll to Top